ROZELIEURES
Een familiepassie al 5 generaties lang
De geschiedenis van de familie Grallet leert dat het Amable Grallet en zijn vrouw Ophélie waren die aan de basis stonden van de oprichting van de boomkwekerij en graanboerderij in 1877. De graankennis van Rozelieures gaat dus terug tot de oorsprong van de exploitatie. .
Pas in 1890 plantte een van hun zonen, Michel Grallet, zijn eerste pruimenbomen. Zoals overal in Frankrijk heeft phylloxera de plaatselijke wijngaard gedecimeerd. We moeten dus helemaal opnieuw beginnen, of bijna helemaal opnieuw. Het wordt de mirabelpruim. De kleine gele vrucht werd in de 15e eeuw door koning René in Lotharingen geïmporteerd en heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt in de regio, na een verschrikkelijke winter in 1879 die de andere fruitbomen wegvaagde.
Zoals op het hele Franse platteland komt er elk jaar midden in de winter een reizende distilleerder een paar liter cognac verbranden voor huishoudelijk gebruik. Het was in Lotharingen, aan het einde van de 17e eeuw, dat de distillatie van wijndraf werd geboren, maar aan het begin van de 20e eeuw nam Mirabelle-brandewijn geleidelijk de overhand.
Tussen de twee wereldoorlogen creëerde zijn zoon Jean Grallet een echte boomgaard en ontwikkelde hij de distillatieworkshop van zijn voorvader, om de volledige fruitproductie te promoten en de activiteit ervan tijdens de winter uit te breiden. In 1973 nam Hubert Grallet, een agronoom, samen met zijn vrouw Anne-Marie het familiebedrijf over. Hij wedt op het gele goud van zijn boomgaarden. Het brengt producenten samen binnen een coöperatie, de Rungis-aanpak en de grote conservenfabrieken. Met succes !
Tegelijkertijd verhoogde Hubert Grallet de productie van eau-de-vie en begon deze in flessen op de markt te brengen, aan een klantenkring van wijnhandelaren, restauranthouders en delicatessenzaken. In 1997 nam zijn dochter Sabine het roer over en richtte in 2002 het Maison de la Mirabelle op, met de hulp van haar echtgenoot, Christophe Dupic. De geschiedenis, die nog steeds aan de gang is, zal dan versnellen en een beslissend keerpunt bereiken.
De familie van Christophe Dupic komt uit Bayon, een dorp in de buurt van Rozelieures. Met een ingenieursdiploma in landbouwwerk in de hand en na een periode in de industriële en coöperatieve wereld, voegde de jongeman zich bij zijn vrouw op de familieboerderij. Als ondernemer en boer in hart en nieren deelt hij met zijn schoonvader ook een echte interesse in whisky, een interesse die hen ertoe brengt regelmatig naar Schotland te reizen.
Het idee om whisky te distilleren kwam toen bij Christophe Dupic, die terugkeerde van een van zijn reizen. Terwijl hij een veld gerst aan het oogsten is, wordt het hem plotseling duidelijk dat hij alles bij de hand heeft om whisky te produceren: water in voldoende kwaliteit en kwantiteit, granen in overvloed, een distilleerderij uitgerust met twee pot stills en een lange traditie van rijping in hout en blenden. Hij bracht zijn vrouw en schoonvader onmiddellijk op de hoogte van zijn project.
Een paar glazen waren genoeg om Sabine en Hubert Grallet te overtuigen om de familiedistilleerderij op avontuur te brengen.