SANTIAGO
SANTIAGO, DE BANK VAN CUBAANSE TRADITIONELE RUMS.
De regio Oriente, gelegen in het zuidoosten van het eiland Cuba, heeft een weelderig terroir en geniet van een ideaal microklimaat. De brandende zon en de vochtigheid van de aarde, gecombineerd met de nabijheid van de zee, bieden ideale omstandigheden voor de teelt van suikerriet. Hoewel de productie van rum in 1796 voor het eerst werd gelegaliseerd, duurde het tot 1862 voordat de Roñeras (distilleerderijen) van Santiago de Cuba werden opgericht en de traditie van Ron Ligero Cubano werd geboren.
SANTIAGO DE CUBA, DE KWINTESSENTIE VAN DE CUBAANSE STIJL
Rones ligeros (lichte rum) werden in 1862 gecreëerd met de komst van twee nieuwe technieken: houtskoolfiltratie en continue distillatie in een verticale kolom. In Santiago de Cuba wordt suikerriet geoogst door de Machatos, geperst en vervolgens omgezet in een rijke melasse. Eenmaal gefermenteerd (stap die niet langer duurt dan 24 uur), wordt het gedestilleerd in een kolom voordat het wordt geassembleerd, gefilterd en gerijpt onder het attente en deskundige oog van de Maestros del Ron Cubano (meesterrummakers): Tranquilino Palencia Estruch zegt Tano en Julio Enrique Ayan Rial.
DON PANCHO: DE “KATHEDRAAL” VAN DE CUBAANSE RUM
De rum uit Santiago de Cuba wordt gerijpt in witte eikenhouten vaten in de Don Pancho-kelder, bekend als de ‘kathedraal’ van de Cubaanse rum. Het wijnhuis ligt vlakbij het spoor. Volgens de legende schudden de vaten elke keer dat er een trein passeert, wat het verouderingsproces zou verbeteren. De Maestros del Ron zijn bijzonder trots op de reserves aan oude vaten die ze in hun blends gebruiken. Sommigen zijn bijna 90 jaar oud. Bij Santiago de Cuba vindt veroudering op natuurlijke wijze plaats (geen toevoeging van additieven, suiker of chemicaliën). Het blenden, houtskoolfiltratie en het gebruik van verschillende soorten vaten om het aromatische profiel van elke rum te nuanceren, vormen de eeuwenoude knowhow van Cubaanse meester-rummakers.
HET WEINIG MEER:
Rum uit Santiago de Cuba profiteert van de Cuba DOP, die certificeert dat ze zijn geproduceerd uit melasse van 100% Cubaans suikerriet en dat ze zijn gedistilleerd in een kolom still. Zie je het kleine groene etiket onderaan de fles Santiago de Cuba-rum? Dit is de garantiesticker die bevestigt dat Santiago de Cuba-rum op het eiland Cuba wordt gemaakt met 100% Cubaanse ingrediënten.