logo-manutea-fond-transparent-modif-Custom

De geschiedenis van suikerriet is nauw verbonden met territoriale veroveringen en grote ontdekkingen die de mens steeds verder duwden in zijn onverzadigbare verlangen naar onderzoek. Oorspronkelijk afkomstig uit de Stille Oceaan (Nieuw-Guinea), werd suikerriet rond 1000 na Christus in Polynesië geïntroduceerd tijdens de migraties van de Oceanische Lapita-beschaving. Dan ontstaat er een nieuwe soort suikerriet die uniek is in de wereld: de O’Tahiti-stok. Het werd in 1768 door Bougainville geëxporteerd naar Mauritius, het eiland Réunion en vervolgens naar het Amerikaanse continent. Cook verspreidde het in de Engelse koloniën en Bligh in Jamaica. Deze variëteit werd ook in 1796 in Brazilië geïntroduceerd ter vervanging van de Creoolse variëteit, en vervolgens in 1843 in Hawaï.
Van 1820 tot 1850 was de O’Tahiti-variëteit het belangrijkste suikerriet dat ter wereld werd verbouwd. Vervolgens zal het worden vervangen door hybride rassen die beter bestand zijn tegen ziekten en productiever zijn.

…geworteld in het Polynesische terroir
De vrijgevigheid van de Polynesische natuur heeft de bloei mogelijk gemaakt van een stok die de oorspronkelijke kenmerken van een bewaard gebleven terroir behoudt. O’Tahiti-riet haalt zijn kracht uit de ferrallitische bodem van eilanden met een vulkanisch verleden en profiteert van maximale zonneschijn en overvloedig water. Het is de weerspiegeling van een uniek en uitzonderlijk Polynesisch terroir. In 1809 presenteerde de Reasoned and Universal Dictionary of Agriculture alle kwaliteiten van dit “zeer mooie suikerriet en ouder dan dat van de Antillen”. Tegenwoordig wordt hij gevonden op het eiland Tahaa, in de valleien van Utuone en Pueheru, maar ook op Moorea in de Opunohu-vallei.

Het is op Domaine Pari Pari in Tahaa en op de Hotu Fenua-percelen die op Moorea worden verbouwd, waar de bloemige en kruidachtige tonen van dit suikerriet volledig tot uiting komen. Om alle smaken over te brengen, wordt het vers handgesneden suikerriet dezelfde dag nog op de plantage geplet (zonder toevoeging van water) vóór de gisting. De aldus verkregen vesou onthult al de zoete tonen die kenmerkend zijn voor de landbouwrum van Manutea Tahiti. Het hart van het oogstseizoen strekt zich uit van augustus tot november, de periode waarin de stokken volledig rijp zijn.
Geladen op schoeners verlaat de vesou de Benedenwindse Eilanden (Raromatai) om het eiland Moorea en de Manutea Tahiti-distilleerderij te bereiken, gelegen aan de voet van de berg Rotui tussen de baaien van Cook en Opunohu. Door een passage door het koper kunnen nog steeds fijne en elegante aroma's van munt, zoethout en peer worden geëxtraheerd. Deze traditionele productie vereist de grootste aandacht van de meesterdistilleerder om een ​​kwaliteitsproduct te verkrijgen. De voortdurende aanwezigheid tijdens het distillatieproces maakt het mogelijk om de verschillende snitten zo goed mogelijk aan te passen om het verwarmende hart het volledige aromatische palet van O’Tahiti-riet te geven. De resulterende eau-de-vie heeft dan een gehalte van 80% alc/vol. De laatste fase is die van rust (beluchten en roeren) en langzame reductie om de rum in de gewenste mate te brengen en zo de authenticiteit van zijn uitzonderlijke smaken te behouden. Manutea Tahiti onttrekt water dat is opgevangen door de hellingen van de berg Rotui en dat langzaam door de basaltlagen stroomt waar het op natuurlijke wijze wordt gefilterd. Het is dit zuivere water dat wordt gebruikt in de samenstelling van de Manutea Tahiti landbouwrum en dat het soepelheid en lichtheid geeft.
Frans-Polynesië is een ware uitnodiging voor een reis van de zintuigen. Manutea Tahiti agrarische rum zou de gids kunnen zijn.

Allereerst een reukwandeling, want de bezoeker die deze eilanden in de Stille Zuidzee ontdekt, wordt gecharmeerd van de geuren die naar boven komen: een explosie van bloemen en planten waarvan het boeket gedurende de dag evolueert. Een genot voor de mond dus voor tropische smaken als geen ander, uitdrukking van een terroir dat variëteiten van planten, fruit en groenten heeft ontwikkeld die uniek zijn in de wereld.

Welkom op de website van Maison du Rhum

Deze site is exclusief voorbehouden voor volwassenen.

Ik verklaar dat ik de wettelijke minimumleeftijd voor alcoholconsumptie heb in het land waar ik woon.

Bent u meerderjarig?

Désolé, selon les lois en vigueur, vous n'avez pas l'âge requis pour accéder à notre site Dugas.fr

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé. A consommer avec modération.

Mentions légales

Accès à l'espace commercial

Mot de passe oublié

Identifiants incorrects - Merci de réessayer.

6