Coloma
De geschiedenis van Coloma-rum is nauw verbonden met die van de familie Constain. Hoewel hij onlangs werd geboren dankzij Alberto Constain Cenzano, begon het allemaal met zijn vader, Alberto Constain Medina, in 1959. Dat jaar werd de jonge ondernemer de trotse eigenaar van een familielandhuis gebouwd aan het einde van de 19e eeuw in Fusagasugá , in het hart van Colombia. Als groot levensgenieter begon hij met de productie van koffie. Het is ook zijn merk, Coloma, dat zijn naam aan de hacienda zal geven. Een paar jaar later schonk hij het leven aan een koffielikeur, ook wel Coloma genoemd, die vandaag nog steeds als de beste van het land wordt beschouwd. Op dat moment had hij maar één idee in gedachten: een uitzonderlijke rum produceren en deze laten rijpen in zijn hacienda. Maar het distilleren van sterke drank is niet toegestaan door de Colombiaanse overheid. Niets om hem te ontmoedigen... In 1989 richtte Don Alberto zijn distilleerderij op in Ecuador. Helaas komt aan zijn droom een einde door een van de grootste crises in de geschiedenis van het land. In 2005, toen de Colombiaanse regering haar monopolie op de productie van sterke drank versoepelde, verdween Don Alberto, maar Alberto Constain Medina nam, net zo gepassioneerd als zijn vader, de fakkel over. Naast het herstarten van de productie van koffielikeur, creëerde hij een rum met de medeplichtigheid van de twee beste Colombiaanse maestras roneras, Sandra Reategui en Judith Ramirez. Gedistilleerd uit het sap van twee soorten suikerriet, profiteert Coloma rum van 8 jaar rijping in Amerikaanse eiken vaten.